Witam, mam już zarys koncepcji potraw i szykuję spore zmiany. Na pewno planuję żurek, na domowej roboty zakwasie podany w okrągłym chlebku i mam nadzieję, że okaże się hitem. Po kolei.
Białą surową kiełbasę podlewamy pszenicznym piwem, łyżeczka musztardy, jałowiec kulki, majeranek-marynujemy z 1h.
Marchew słodycz, pietruszka korzenny smaczek, por ostrość, cebula i czosnek, grillujemy na suchej patelni chwilę, dodajemy majeranek i łubczyk, trochę chrzanu i małą pepperoni z nasionami.
Sos: trochę chrzanu, śmietana, białe wino.
Kiłbasa na dół, warzywa, zalewamy sosem i do piekarnika.
Żurek na Wielkanoc.
Nigdy nie robiłem zakwasu, ale zrobię, mąka typ 2000 najlepiej, dodam czosnek, ziele, pieprz ziarnisty liście, mam nadzieję, że mi wyjdzie.
Wkładamy w folii alu. czosnek podpiekamy, do wody boczek, wędzone żeberka, liść, ziele, suszone grzyby, mięsko po ugotowaniu oczyszczamy i dorzucamy do żurku, dodajemy zakwas i trochę maślanki, żeby się nie zważyło, można dodatkowo zagęścić razowym pieczywem, sól i pieprz. Do tego zamierzam podać osobno puree z lordów, uważam że obok amerykańców jest to wspaniały ziemniak, ubity ze szczyptą masła i na to jajeczko sadzonek wiejskie. Żurek podajemy w małym okrągłym chlebku.
Ciekawostka: makaron jako danie starożytne było przechowywane w postaci wielkich płatów lasagne. Było daniem dla biednych. Do dzisiaj Moja Babcia sama robi makaron, do rosołu jest przepyszny. Rosół z bażanta chętnie bym zjadł. Włosi robią świderki na druciku od parasolki:)
Pomysł na banalną sałatkę, a właściwie na jej nazwę przyszedł mi z zupełnie czegoś innego, kukurydza, fasola czerwoną płuczemy przegotowaną wodą, tuńczyk z wody, pomidor, ogórek pocięty tak, żebyśmy mieli kilka zielonych zapałek, stąd sałatka z zapałek, po całości, później w plasterki, można na kanapkę później, dwie mandarynki-sprawdzamy pestki-tak se wymyśliłem z mandarynkami, myślałem że będzie że to że tamto, nic z tego pycha, ps. powyższych nie testowałem:) koncepty, bez rękojmi hi hi, dwie łyżki majonezu, szczypta oleju rzepakowego, łyżeczka kwiatu lawendy, łyżeczka kwiatu nagietka(można zastąpić dowolnością ziół lub kompozycji), szczypta cząbru, sól, pieprz, trochę czerwonej cebuli. Dodać pokrojone w poprzek jajko, posypać rzeżuchą. Danie można obsypać sezamem, można prażonym, pieczarka, na przystawkę, oliwka zakrapiana cytryną na korniszonie:) Pokój Wam.