Autor Wątek: Kuchnia TV  (Przeczytany 14804 razy)

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2013, 21:06:10 »
Pieczona wątróbka ostro-kwaśna w pomarańczach po grenlandzku hihi

Witam, zdjęcia mają ogr. do 128kb, stąd taka jakość, w wolnej chwili przepisy dań wkrótce. Smacznego, miłych podróży kulinarnych życzę na stołach, wkrótce myślę nad sałatką z chlebem i jagnięciną(której już któryś rok nie jadłem), żeby zrobić, dzisiaj. zachorowałem na jagnięcinę, musi wystarczyć dzisiaj trójca-Chleb,oliwa i wino:) Pokój Wam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2013, 21:22:18 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 28, 2013, 07:17:53 »
Jajka sadzonek w papryce, nie wyszło mi hihi:) z maślanką.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 28, 2013, 07:21:41 »
Sałatka z kozim serem, gruszką, rukolą, jajkiem i brokułem+jogurt. Reszta składników wg. uznania.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2013, 07:24:24 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 28, 2013, 07:34:11 »
Pieczony kurczaczek faszerowany pomarańczami można upiec na butelce piwa.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 28, 2013, 07:48:13 »
Ryż po mediolańsku hihi

Mój najnowszy wynalazek: ryż ok.16 łyżek 1 łyżka=14g gotujemy w 500ml wody z kapką oliwy, soli i curry, rozgrzewamy woka, kapka oliwy i 3/4 pesto pomidoro, dodajemy ryż, zielone oliwki i pomidorki koktajlowe, danie jest pyszne zarówno lekko ciepłe, ciepłe i na zimno.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2013, 07:51:13 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 28, 2013, 18:05:15 »
Zupa z liści rzodkiewek

Wybieramy najładniejsze, do 1200ml. wody dajemy na oko marchew, groszek i 1kostkę rosołową winiary, podduszamy na maśle pół cebuli i dwa ząbki czosnku wcześniej posypujemy cebulę z czosnkiem solą z Wieliczki szybciej się zrumieni i dopiero wrzucamy na masło, lekko rumienimy, dodajemy pociachane same liście rzodkiewki, kilka minut podduszamy, mieszany, wrzucamy do garnka dodajemy trzy średnie garście muszelek, zabielamy kilkoma łyżkami śmietany.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 11, 2013, 20:11:57 »
Frytki po tajlandzku

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 11, 2013, 21:06:46 »
Gołąbki po hawajsku

Mięso z szynki wieprzowej mielimy lub idziemy na łatwiznę, zmielą nam w sklepie.
Cebulę i 2szt. czosnek szatkujemy(polecam do ziół i warzyw w ikei deska z wklęsłym dnem i takie podwójne ostrze a la krajalnica), i dwie papryczki chilli z nasionami szklimy z odrobiną soli.

Do pięciu łyżek oliwy dodajemy płatki czerwonej słodkiej papryki, pieprz ziołowy, odrobina soli(Wieliczka), pieprz świeżo mieliby kolorowy, kolendra, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa i gorczycę w kulkach, mieszany, dodajemy do miski z mięsem, dodajemy tymianek, rozmaryn, majeranek, troszkę vegety i troszkę soli zmiękczającej , całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Do sporego garnka dajemy ok.2l wody trochę soli i kminku. Młodą kapustkę przygotowujemy wycinamy same łodyżki wrzucamy na kilka minut liście do wrzątku podgotowujemy, następnie przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem. Zblanszowaną kapustę odstawiamy, do garnka wrzucamy odcięte łodyżki, woda ta posłuży jako rozcieńczalnik baza do sosu.

Rozgrzewamy naszą cebulkę i dodajemy mięso, rumienimy całość, aż mięsko nabierze kolorku.
Ugotowany ryż płuczemy zimną wodą ja zrobiłem 20łyżek ryżu, w torebce nie da się tak wypłukać 1łyżka=14g, łączymy mięsko, ryż, dodajemy garść lub dwie bułki tartej własnej roboty i garść lub dwie kaszy manny i jedno jajko, całość mieszamy.

Nakładamy farsz na liście, formujemy gołąbki, na szeroką patelnie wlewamy 500ml. naszego rozcieńczalnika i obgotowujemy nie za długo  po kilka min. z każdej strony nasze gołąbki. Wyjmujemy gołąbki, przyrządzamy sos, część płynu odparowała a baza przeszła smakiem, dodajemy trochę koncentratu, 400ml passaty pomidorowej zabielamy troszkę śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodajemy ew. sól i pieprz. Sos można przechować oddzielnie z gołąbkami. W sosie podgrzewamy gołąbki. Wyśmienite z ziemniaczkami.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2013, 21:20:44 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 17, 2013, 23:16:01 »
Rosół po cygańsku hihi

Dobry rosół wymaga czasu i cierpliwości. Mi osobiście odpowiada typowo drobiowy, nie smakują mi z dodawanym indykiem i miksami, oczywiście zjem, bo jestem wielkim fanem rosołu, ale nie ma to jak drobiowy. Jadłem rosół z koguta, ale żaden nie przebija rosołku z bażanta. Z rosołem nie lubię eksperymentować, bo łatwo może nie wyjść.
Do gara wkładamy porcję rosołową lub dwie nogi z kurczaka, wolę porcję mniej może estetyczna, ale rosół jest lepszy, pierwszą godzinę rosół delikatnie podgrzewamy na małym ogniu tak żeby nie zawrzał tylko lekko pykał. Co jakiś czas zbieramy szumowiny.
Włoszczyznę przyrządzamy, lubię sporo marchwi w rosole.
Obraną cebulę całą przypalamy na czarno nad palnikiem-warto mieć widelec tylko do przypalania cebuli, zrobi się ciemny. Tak opaloną czarną cebulę dajemy do gara, czosnek ze dwa ząbki, trochę ziela angielskiego, kilka listków laurowych i jeden suszony kapelusz grzybka. Po ok.2h wyjmujemy porcję, rosół przecedzić ze 2-3 razy. Dodajemy tylko włoszczyznę, kostki drobiowe winiary, sól i pieprz, podgrzewamy aż warzywa będą mięciutkie. Makaron gotujemy osobno. Podajemy posypane natką pietruszki.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2013, 17:21:26 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 17, 2013, 23:26:27 »
Tortilla z niczego

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 18, 2013, 19:29:10 »
Pizza Sycyliano.

Przepisów na pizze wypróbowałem sporo w różnych kombinacjach i najważniejsza moim zdaniem jest mąka. Polecam Gdańskie Młyny typ 550.
2szkl. mąki przesiać, dodajemy 1łyżeczkę oliwy i 0,5łyżeczki soli. Do szklanki dodajemy 10g. świeżych drożdży, 1łyżeczkę cukru zalewamy do 2/3 szkl. ciepłej wody, mieszamy. Wlewamy miksturę do mąki. Wyrabiamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy na 15mi. Ze dwie trzy łyżki passaty(koncentrat łączymy z dwoma trzema łyżkami wody), dodajemy szczypte bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, szałwii z torebki, pietruszki, lubczyka i łyżeczke oliwy, mieszamy, smarujemy pizzę. Dodajemy ulubione składniki
Pieczemy ok 12min.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2013, 17:48:49 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 19, 2013, 16:07:18 »
Fileciki po tunezyjsku

Filety kroimy w większe kawałeczki, posypujemy harissą, chilli, solą zmiękczającą i tymiankiem. Wstawiamy do lodówki. Posolony czosnek i cebulę podsmażamy, dodajemy kilka pieczarek, po odparowaniu na środek podsmażamy fileciki, dodajemy marchewkę i groszek dodajemy 150ml wina lub wody. Następnie same fileciki pieczemy.
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie z łyżeczką oliwy.
Bierzemy 100ml wody z makaronu i dodajemy rozgniecione pestki dyni, suszone pomidorki, czosnek, bazylie, koper włoski suszony, sól morska i pieprz. Wylewamy wodę z makaronu, wlewamy miksturę, podgotowujemy, mieszamy.
Do picia podajemy maślankę ze startą rzodkiewką.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 24, 2013, 23:15:22 »
Tajski wynalazek koncept sushi.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2013, 23:31:37 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 24, 2013, 23:19:29 »
Krupniko-grochówka

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 24, 2013, 23:27:16 »
Pomidoro-pikanterio-smakowito smaczusiowe smaczki.

 

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
watahawykletych zerowkab wild-reign watahashiraberu jin