Gołąbki po hawajsku
Mięso z szynki wieprzowej mielimy lub idziemy na łatwiznę, zmielą nam w sklepie.
Cebulę i 2szt. czosnek szatkujemy(polecam do ziół i warzyw w ikei deska z wklęsłym dnem i takie podwójne ostrze a la krajalnica), i dwie papryczki chilli z nasionami szklimy z odrobiną soli.
Do pięciu łyżek oliwy dodajemy płatki czerwonej słodkiej papryki, pieprz ziołowy, odrobina soli(Wieliczka), pieprz świeżo mieliby kolorowy, kolendra, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa i gorczycę w kulkach, mieszany, dodajemy do miski z mięsem, dodajemy tymianek, rozmaryn, majeranek, troszkę vegety i troszkę soli zmiękczającej , całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Do sporego garnka dajemy ok.2l wody trochę soli i kminku. Młodą kapustkę przygotowujemy wycinamy same łodyżki wrzucamy na kilka minut liście do wrzątku podgotowujemy, następnie przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem. Zblanszowaną kapustę odstawiamy, do garnka wrzucamy odcięte łodyżki, woda ta posłuży jako rozcieńczalnik baza do sosu.
Rozgrzewamy naszą cebulkę i dodajemy mięso, rumienimy całość, aż mięsko nabierze kolorku.
Ugotowany ryż płuczemy zimną wodą ja zrobiłem 20łyżek ryżu, w torebce nie da się tak wypłukać 1łyżka=14g, łączymy mięsko, ryż, dodajemy garść lub dwie bułki tartej własnej roboty i garść lub dwie kaszy manny i jedno jajko, całość mieszamy.
Nakładamy farsz na liście, formujemy gołąbki, na szeroką patelnie wlewamy 500ml. naszego rozcieńczalnika i obgotowujemy nie za długo po kilka min. z każdej strony nasze gołąbki. Wyjmujemy gołąbki, przyrządzamy sos, część płynu odparowała a baza przeszła smakiem, dodajemy trochę koncentratu, 400ml passaty pomidorowej zabielamy troszkę śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodajemy ew. sól i pieprz. Sos można przechować oddzielnie z gołąbkami. W sosie podgrzewamy gołąbki. Wyśmienite z ziemniaczkami.