Autor Wątek: Kuchnia TV  (Przeczytany 14839 razy)

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Kuchnia TV
« dnia: Luty 07, 2013, 09:28:15 »
Gorzka czekolada rozpuszczona z chili, nie próbowałem, jako sos do mięsa.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2013, 21:12:47 »
Jest już nowy miesięcznik Przyślij Przepis lutowy, jeszcze nie czytałem, ale ogólnie polecam.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2013, 09:37:43 »
Miedzi oprułem, mielone kupiłem :)  z indyka chyba że pizzę zrobię, moja Mała to taki niejadek pizzę zje mam dobre salami, muszę pobuszować...

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2013, 11:57:06 »
Ziemniaczki np. lordy kroimy w ósemki do naczynia żaroodpornego wrzucamy ze dwie marchewki tylko opłukane dobrze, z tym zielskiem, nie obieramy, można dodać pod koniec, bo to zielsko żeby nie było czarne, to samo cebula na czwórkę myjemy tylko czosnek też, dodajemy przyprawę np. prymat do ziemniaczków, lubczyk, tymianek trochę słodkiej ostrej papryki gałki szczypta pieczemy aha 4-5 łyżek oleju rzepakowego, mieszamy i pieczemy, można dodać ze dwa jajka lub zetrzeć sera żółtego, oprószyć trochę solą np. z Wieliczki. Frytusie takie :-*

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2013, 12:00:13 »
Ziemniaczki obieramy.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2013, 12:10:18 »
Pieczarki można też dodać.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2013, 12:12:37 »
Dzisiaj Geslerowa 8)

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2013, 11:24:57 »
Jajeczka wiejskie 0,30 gr, normalnie z 0,80gr i jeszcze na antybiotykach, ładna przebitka.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2013, 22:13:07 »
nie ma to jak jajecznica z grzybami ma smalczyku z podgardla i słoninki,

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2013, 18:41:20 »
Są już nowe "Przepisy Czytelników" i "Przyślij Przepis". 8)

Kapelan

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2013, 09:26:40 »
Piłem ostatnio w gościach kefir z prawdziwych grzybków tybetańskich. Zainteresowanych tematem odsyłam do googla.

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 16, 2013, 20:24:50 »
Kurczak po chińsku na ostro:

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry, łyżka sodu sojowego miałem ciemny, szczypta soli(po aferze silnej używam tylko z Wieliczki). Fileta kroimy w większe kawałeczki, posypujemy ostrą papryką chili piri-piri, kuminem, kolendrą i czosnkiem(harissą), podsmażamy, dodajemy dodajemy fix knorra do dań chińskich plus imbir szczypta, gotowe. Ta harrisa przebija wszystkie pieprze, chili, sosy jakie znam. Potrawę sam wymyśliłem, tym bardziej jestem z niej dumny. Fanom ostrych i pikantnych potraw gorąco polecam. Pychą, Niebo w gębie :) Pokój Wam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2013, 20:29:29 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 23, 2013, 21:35:48 »
Witam, mam już zarys koncepcji potraw i szykuję spore zmiany. Na pewno planuję żurek, na domowej roboty zakwasie podany w okrągłym chlebku i mam nadzieję, że okaże się hitem. Po kolei.
Białą surową kiełbasę podlewamy pszenicznym piwem, łyżeczka musztardy, jałowiec kulki, majeranek-marynujemy z 1h.
Marchew słodycz, pietruszka korzenny smaczek, por ostrość, cebula i czosnek, grillujemy na suchej patelni chwilę, dodajemy majeranek i łubczyk, trochę chrzanu i małą pepperoni z nasionami.
Sos: trochę chrzanu, śmietana, białe wino.
Kiłbasa na dół, warzywa, zalewamy sosem i do piekarnika.

Żurek na Wielkanoc.

Nigdy nie robiłem zakwasu, ale zrobię, mąka typ 2000 najlepiej, dodam czosnek, ziele, pieprz ziarnisty liście, mam nadzieję, że mi wyjdzie.

Wkładamy w folii alu. czosnek podpiekamy, do wody boczek, wędzone żeberka, liść, ziele, suszone grzyby, mięsko po ugotowaniu oczyszczamy i dorzucamy do żurku, dodajemy zakwas i trochę maślanki, żeby się nie zważyło, można dodatkowo zagęścić razowym pieczywem, sól i pieprz. Do tego zamierzam podać osobno puree z lordów, uważam że obok amerykańców jest to wspaniały ziemniak, ubity ze szczyptą masła i na to jajeczko sadzonek wiejskie. Żurek podajemy w małym okrągłym chlebku.

Ciekawostka: makaron jako danie starożytne było przechowywane w postaci wielkich płatów lasagne. Było daniem dla biednych. Do dzisiaj Moja Babcia sama robi makaron, do rosołu jest przepyszny. Rosół z bażanta chętnie bym zjadł. Włosi robią świderki na druciku od parasolki:)

Pomysł na banalną sałatkę, a właściwie na jej nazwę przyszedł mi z zupełnie czegoś innego, kukurydza, fasola czerwoną płuczemy przegotowaną wodą, tuńczyk z wody, pomidor, ogórek pocięty tak, żebyśmy mieli kilka zielonych zapałek, stąd sałatka z zapałek, po całości, później w plasterki, można na kanapkę później, dwie mandarynki-sprawdzamy pestki-tak se wymyśliłem z mandarynkami, myślałem że będzie że to że tamto, nic z tego pycha, ps. powyższych nie testowałem:) koncepty, bez rękojmi hi hi, dwie łyżki majonezu, szczypta oleju rzepakowego, łyżeczka kwiatu lawendy, łyżeczka kwiatu nagietka(można zastąpić dowolnością ziół lub kompozycji), szczypta cząbru, sól, pieprz, trochę czerwonej cebuli. Dodać pokrojone w poprzek jajko, posypać rzeżuchą. Danie można obsypać sezamem, można prażonym, pieczarka, na przystawkę, oliwka zakrapiana cytryną na korniszonie:) Pokój Wam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2013, 22:47:57 wysłana przez Anioł Pana »

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2013, 20:54:05 »
Potrawka warzywno-grzybowa po aramejsku:)

Anioł Pana

  • Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 269
    • Zobacz profil
Odp: Kuchnia TV
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2013, 21:00:18 »
Zupa buraczkowo-botwinkowa po nikaraguańsku:)

 

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
republikasarmacka watahashiraberu magicaldream jin cocacolacompany